BAKTERIOLOGIA
- Posiew mikrobiologiczny (narządy, wymazy, kał, mleko)
- Hodowla drobnoustrojów w warunkach tlenowych, beztlenowych, mikroaerofilnych
– czynniki BRDC (m.in. Mannheima haemolytica, Pasteurella multocida, Histophilus somni)
– czynniki biegunek (m.in. Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella spp.)
– czynniki mastitis (m.in. Staphylococcus aureus, Staphylococcus spp., Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, Streptococcus uberis, Escherichia coli, Enterococcus spp., Klebsiella spp., Serratia marcescens, Corynebacterium bovis, Trueperella pyogenes, Mycoplasma bovis, Mycoplasma spp. Prototheca spp., Clostridium spp./Bacillus spp., Pseudomonas spp., Enterococcus spp.)
- Identyfikacja metodą MALDI-TOF MS
- Określenie antybiotykowrażliwości metodą dyfuzyjno-krążkową
ROZSZERZONA CHARAKTERYSTYKA DROBNOUSTROJÓW:
- Escherichia coli – określenie serotypu
- Clostridium perfringens – określenie typu (PCR) oraz mocy toksyny α (test Naglera)
- Pasteurella multocida – określenie typu (PCR)
MYKOLOGIA
- Posiew mykologiczny (narządy, wymazy, mleko)
- Hodowla grzybów drożdżopodobnych oraz pleśni
- Identyfikacja metodą MALDI-TOF MS
PARAZYTOLOGIA
- Wykrywanie oraz identyfikacja jaj i oocyst pasożytów jelitowych
- Metody mikroskopowe bezpośrednie oraz zagęszczające (flotacja, sedymentacja)